• Οκτώβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Νοέ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • RSS Δραστηριοτητα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
 • Αθλητισμος

 • Advertisements

28.08.2011: Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Το διεθνές οικονομικό, καθώς και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό περιβάλλον έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Αυτό κατά πόσο δυσχεραίνει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας;

Η επιδείνωση στην οποία αναφέρεστε είναι μια πραγματικότητα. Οι έλληνες πολίτες, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Αυτή η ενημέρωση αίρει πια κάθε δικαιολογία για εσωστρεφείς εκτιμήσεις και, συνεπώς, καθιστά ανεπίτρεπτη κάθε απόπειρα υιοθέτησης πολιτικών απόψεων περί ύπαρξης άλλων λύσεων για τη χώρα μας, δήθεν φιλολαϊκότερων. Πρέπει, λοιπόν, να πέφτουν στο κενό οι αόριστες εισηγήσεις τάχα για άλλα μείγματα πολιτικής, που ξεπερνούν με τρόπο δημαγωγικό τις πραγματικές ανάγκες της χώρας για συγκράτηση της σπατάλης, για διαρθρωτικές αλλαγές και για την οργάνωση και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Πράγματι, οι κίνδυνοι είναι τώρα περισσότεροι. Η δική μας, όμως, απάντηση προϋποθέτει την εφαρμογή όσων ψηφίσαμε στη Βουλή τον Ιούλιο, καθώς και την ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική μας, στο πλάι της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

 Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι πολίτες επιθυμούν αλλαγές και όχι εκλογές»

Συμφωνώ με όσα είπε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη συνέντευξή του. Είναι ώρα ευθύνης και όχι πολιτικολογίας. Ευθύνης βέβαια για όλους, πρωτίστως για τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά οπωσδήποτε και για τους πολίτες.

 Η αναφορά σας και στους πολίτες επαναφέρει άραγε αυτό που είχατε πει προ καιρού «προσέξτε γιατί θα φύγουμε»;

Η χώρα χρειάζεται εφαρμογή των όσων ψηφίσαμε τον Ιούλιο. Σας θυμίζω ότι οι επιλογές της ελληνικής Βουλής αποτέλεσαν το προοίμιο της λυτρωτικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 21/7/2011. Τώρα που ήρθε η ώρα της εφαρμογής, δεν μπορούν κάποιοι να μας λένε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας κι η εφαρμογή των νόμων θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση. Όσο κι αν είναι δύσκολα και σκληρά τα μέτρα που αποφασίσαμε να λάβουμε και όσο και αν προκαλούν δυσαρέσκεια, ίσως και αγανάκτηση, πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και με συνέπεια. Κάθε πολίτης που αγανακτεί και κάθε πολιτικός οργανισμός ή μέσο ενημέρωσης που απελευθερώνει και νομιμοποιεί την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς οδηγεί εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης. Δηλαδή σε εκλογές συμμετοχής και συναπόφασης. Δηλαδή, σε πρόσκληση στον κάθε πολίτη να εκφραστεί ως κυρίαρχος λαός. Κάθε πολίτης είναι φορέας και ενός κλάσματος λαϊκής κυριαρχίας, άρα έχει κι αυτός ένα βαρύ φορτίο στους ώμους του για την πορεία της χώρας. Δεν μπορεί – και είναι αντιφατικό – ένας πολίτης να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις πως δεν θέλει εκλογές και την ίδια στιγμή να σπρώχνει σε αυτές ή να επιτρέπει να τον παρωθούν κάποιοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι εδώ ας προσεχθεί, ότι οι φορείς της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή οι πολίτες, δεν έχουν να σκεφτούν και να μετρήσουν μόνο την Κυριακή της απόφασής τους, αλλά και τις Δευτέρες της εφαρμογής της.

 Η απόφαση της 21ης Ιουλίου περιορίζει την ευχέρεια της Ελλάδας για εκλογές, ή για άλλου είδους σχετικούς πολιτικούς χειρισμούς;

Η απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν έχει ακόμη εξειδικευθεί, με ευθύνη πρωτίστως της Ευρωζώνης και ορισμένων κρατών μελών. Η δική μας προσπάθεια είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες και δεν μιλώ με όρους ημερολογίου, μιλώ με όρους εθνικών αναγκών. Γι΄ αυτό επιμένω, πως η πολιτικολογία δεν έχει νόημα και πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: πολιτικοί, κόμματα, πολίτες, ΜΜΕ, συνδικάτα, κ.λπ. Αντιλαμβάνεσθε νομίζω τί επιβάλλει μια ορθολογική θεώρηση των αναγκών μας, αλλά και τί μπορεί να επιβληθεί εκ των πραγμάτων εάν οι πιέσεις καταστούν αφόρητες.

 Σε περίπτωση εκλογών και αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι μονόδρομος ;

Όπως έδειξαν οι υπεύθυνοι χειρισμοί του Πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοικτή προοπτική, είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές.

 Χαρακτηρίσατε τον εκλιπόντα Νίκο Θέμελη ως έναν σπουδαίο Έλληνα. Τι είναι αυτό που στα μάτια σας τον έκανε ξεχωριστό;

Ο Νίκος Θέμελης ξεχώρισε ως συγγραφέας, ως πολιτικός και ως επιστήμονας. Τον γνώρισα στις Βρυξέλλες, το 1981. Στο σπίτι του προ των εκλογών του 1993, μια ομάδα νέων επιστημόνων συνεδριάζαμε για τις επιλογές των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, από την οπτική γωνία που ο Κώστας Σημίτης έβλεπε τα πράγματα. Είχα την τύχη και την τιμή να παίζω ενεργό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες. Ο Νίκος με έπεισε το 1996 να αφήσω το Πανεπιστήμιο και τη δικηγορία και να ασχοληθώ με την πολιτική. Έως σχεδόν τις τελευταίες μέρες της ζωής του μιλούσαμε πολιτικά. Η πολιτική μας σχέση διαμορφώθηκε με βάση τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής προοπτικής, που είχε και που έχει η χώρα μας: ταύτιση της Ελλάδας με τον κεντρικό πολιτικό συσχετισμό που διαμορφώνουν στην Ευρώπη, παρ’ όλες τις διακυμάνσεις, η Γερμανία και η Γαλλία, ένταξη στην Ο.Ν.Ε, διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο Νίκος ήταν πρωτοπόρος. Έμαθα πολλά από αυτόν και νιώθω έντονα την απώλειά του.

Advertisements
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: