• Οκτώβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Νοέ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • RSS Δραστηριοτητα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
 • Αθλητισμος

 • Advertisements

«…Η χώρα θα χρειαστεί χρήματα για τις εγγενείς της υποχρεώσεις και ανάγκες και δεν θα τα βρίσκει…»

Η θέση στην οποία έχετε φέρει τη χώρα, κύριοι Υπουργοί, είναι θέση «ρουά-ματ». Ο λαός μας το λέει κάπως αλλιώς, αλλά οι κομψότερες εκφράσεις ταιριάζουν στη Βουλευτική έδρα. Είναι σε θέση «ρουά-ματ» η χώρα, γιατί μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ενώ χρειάζεται μία απολύτως επιθετική δημοσιονομική πολιτική για να υπερβεί τα συμπτώματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ταυτοχρόνως η άθλια δημοσιονομική της κατάσταση δεν επιτρέπει να ασκηθεί αυτή η επιθετική δημοσιονομική πολιτική.

Χρειαζόμαστε τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος στην περίοδό σας, στα τεσσεράμισι χρόνια, κατά 80.000.000.000 ευρώ, χωρίς να μπορείτε να πείτε στις επόμενες γενιές, στον ελληνικό λαό σήμερα ότι αυτά τα χρέη, αυτή η αύξηση των χρεών έγινε, γι’ αυτά τα συγκεκριμένα έργα.

Εμείς παραδώσαμε οπωσδήποτε τη χώρα με ένα δημόσιο χρέος σημαντικό το οποίο έπρεπε να καταπολεμά κατ’ έτος η Κυβέρνηση, αλλά παραδώσαμε και μια σειρά από δημόσια έργα, υποδομές στις επόμενες γενιές που βοηθούν στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Κάθε Κυβέρνηση που παραδίδει αυτό το «δίδυμο», έχει κάνει δουλειά. Όταν παραδίδεις χρέος επειδή μόνο καταναλώνεις, γιατί δεν έχει τα άλλα εργαλεία που σου χρειάζονται, «είσαι μέσα» στην πολιτική που έχεις κληθεί να ασκήσεις.

Και επειδή άκουσα χθες τον κ. Αλογοσκούφη να λέει διάφορα σε σχέση με την εκτίναξη του δημοσίου χρέους, διάφορες σοφιστείες, θέλω να πω ότι ο καθρέπτης για το ποιος έχει δίκιο, δεν είναι τα επιχειρήματά μας στην Αίθουσα. Ο καθρέπτης για το ποιος έχει δίκιο είναι οι διεθνείς χρηματογορές.

Άλλωστε, γιατί σε σχέση με τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, να υπάρχει αυτή η κατρακύλα στα δικά μας; Επειδή μειώσαμε τη σχέση δημοσίου χρέους και Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος; Γιατί οι ξένοι επενδυτές μας βλέπουν μ’ αυτήν τη μειωμένη αξιοπιστία που έχουμε; Γιατί έχουν κλονιστεί σε σχέση με την εμπιστοσύνη τους για την οικονομία μας; Διότι το χρέος αυξάνεται, η χώρα είναι υπερχρεωμένη και η πολιτική της κατάσταση είναι απολύτως ασταθής με σας. Ασταθής, γιατί σήμερα είστε και αύριο δεν είστε. Ασταθής γιατί στην Ελλάδα καίγεται η περιουσία του οποιουδήποτε, απειλείται η ζωή του οποιουδήποτε χωρίς να μπορείτε να κάνετε την παραμικρή παρέμβαση. Και σ’ αυτόν τον τελευταίο δείκτη που χρησιμοποιώ, δεν κινδυνολογώ, αλλά σας παραπέμπω στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σας στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα πριν από λίγες μέρες.

Η χώρα θα χρειαστεί χρήματα για τις εγγενείς της υποχρεώσεις και ανάγκες και για τις πολιτικές που χρειάζεται η διεθνής οικονομική συγκυρία και δεν θα τα βρίσκει. Δεν θα τα βρίσκει, γιατί δεν μπορεί να δανειστεί, δεδομένου ότι έχει κλονιστεί –λέω ξανά- η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη χώρα και γιατί ενδεχομένως εάν δανειστεί –και χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ- στην πορεία θα υποστούμε μορφές επιτροπείας.

Δεν είναι δική μου δουλειά να προβλέπω τις μορφές αυτές, αλλά μπορώ να σκεφτώ ότι ο ενδεχόμενος δανεισμός στο ύψος που χρειαζόμαστε, θα προσανατολιστεί στον τομέα του εξορθολογισμού του δημοσίου χρέους της χώρας και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να ασκηθούν οι πολιτικές που χρειάζεται ο τόπος -εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης- και που χρειάζονται ούτως ή άλλως οι Έλληνες, διότι η κατάσταση της ποιότητας ζωής τους είναι πολύ χαμηλή, έτσι όπως έχετε κυβερνήσει επί τεσσεράμισι χρόνια μέχρι σήμερα. Άρα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Άρα, «ρουά-μάτ»! Αυτό που χρειάζεται να γίνει, δεν μπορεί να γίνει με τους σχεδιασμούς σας, με την πολιτική σας, με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε και σήμερα τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία.

Εδώ, πρέπει κανείς να σκεφτεί καλά το εξής. Όσον αφορά την κρίση, για την οποία ακούω να λέτε πολλά -όπως ότι εμείς παραδεχθήκαμε ότι υπάρχει κρίση το Σεπτέμβριο- θα ήθελα να σας πω ότι εγώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχω διαβάσει τον κ. Αλογοσκούφη από τον Ιούλιο να μιλάει για διεθνείς αναταράξεις και να μη δέχεται ότι υπάρχει κρίση. Και στη συνέχεια μιλούσατε για διεθνή οικονομική κρίση και εννοούσατε την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Αυτά μας θυμίζετε! Εμείς δεν δεχόμασταν ως γενεσιουργό αιτία της εγχώριας δυσκολίας που έχουμε στην οικονομία, την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και μόνο αυτή. Όμως, όταν άρχισε να γίνεται σχετικός λόγος και συζήτηση εδώ και για την εισαγόμενη από το εξωτερικό χρηματοπιστωτική κρίση, εκεί όλοι είχαμε συμφωνήσει. Ο τελευταίος που δέχτηκε την ύπαρξή της ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Και μας κάνει μαθήματα στην Αίθουσα αυτή, γιατί κάνει πως δεν ξέρει τι έχει πει τους τελευταίους πέντε μήνες!

Αν δούμε, λοιπόν, τι είχε γίνει και μέχρι το Σεπτέμβριο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης -δηλαδή, εκεί που συναντά το κράτος την οικονομία και η οικονομία το κράτος- θα δούμε ότι επίσης οφείλονται εκεί όχι μόνο τα περισσότερα, αλλά τα πάντα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μήπως έγινε κάτι για τη λειτουργία του κράτους σε σχέση με τον προσανατολισμό των αγροτικών καλλιεργειών και δεν το ξέρουμε; Μήπως έγινε κάτι σε σχέση με το φορολογικό σύστημα; Μήπως έγινε κάτι για να γίνει δικαιότερο; Για να γίνει λιγότερο διεφθαρμένος ο μηχανισμός; Μήπως έγινε κάτι για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, των ξένων και των δικών μας, που τις «τσακίζει» η γραφειοκρατία;

Μας εξευτέλισε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας μιλώντας για κολλημένα 4.000.000.000 επενδύσεων ισπανικού ενδιαφέροντος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μήπως έγινε κάτι σε σχέση με τον γραφειοκρατικό και απαξιωμένο κυβερνητικό λόγο για την οικονομία; Μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες, ο κ. Φώλιας εξήγγειλε πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέχρι χθες το μεσημέρι, η μόνη τράπεζα που φαινόταν πιθανόν να συμμετάσχει, η Αγροτική, απαντούσε σε όσους προσέφευγαν στις υπηρεσίες της: «Δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση, δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα».

Άρα, λοιπόν, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και του ασκούμε κριτική στην Αίθουσα αυτή και διότι έτσι πρέπει να γίνει -αυτό είναι υποχρέωση της Αντιπολίτευσης, κυρίως της Αξιωματικής- αλλά και γιατί ξέρουμε ότι μέσα στο πρώτο διάστημα ενδεχομένως του 2009 –πάντως μέσα στο έτος αυτού του προϋπολογισμού- θα κληθούμε να αναλάβουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. την οικονομική διακυβέρνηση του τόπου, διότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι έχετε φέρει εδώ έναν προϋπολογισμό, κάλυμμα, παραλλαγή της δραπέτευσής σας από την Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.

20.12.2008: Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2009

Advertisements
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: