• Νοέμβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • RSS Δραστηριοτητα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
 • Αθλητισμος

 • Advertisements

18.11.2011:Ομιλία στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω λιγότερα από τα λεπτά που διαθέτω. Δεν θα κάνω καμία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. Μας έχει δοθεί πολλές φορές στην Εθνική Αντιπροσωπεία – στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – η ευκαιρία να τα πούμε. Ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε και ξέρουμε τι έχει γίνει, τι έχει παραλειφθεί, πού επιτύχαμε, πού αποτύχαμε. Άρα, είμαστε απολύτως συνειδοί και πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που λέμε για ό, τι πρέπει να γίνει.

Ξεκινώ την παρέμβασή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να μην γονατίσει, αξιοποιώντας μια πολύ σημαντική της ευκαιρία προσπαθώντας να λειτουργήσει με κυβέρνηση ευρύτατης υποστήριξης.

Ξέρουμε όλοι, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στο πολιτικό μας σύστημα ότι σε αυτά δεν είμαστε συνηθισμένοι, άρα γνωρίζουμε εκ των προτέρων, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι όποια μορφή και αν έπαιρνε αυτό το σχήμα, πάντα κάποιος θα είχε και κάτι να πει – δηλαδή η κριτική είναι αναπόφευκτη – και όπως και να έχουν τα πράγματα κάποιος θα έχει ένα παράπονο, μια αιτίαση να καταθέσει και να εκφράσει.

Τούτων όλων δοθέντων, αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει στον ελληνικό λαό κάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό και σημαντικό. Δεν μπορούμε να του δώσουμε ευημερία αμέσως, εδώ και τώρα, αλλά μπορούμε σίγουρα να του δώσουμε αυτό που του έλειπε, δηλαδή μια ασφάλεια ότι το πολιτικό του σύστημα, οι πολιτικοί του ενωμένοι θα προσπαθούσαν και θα προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους.

Αυτή η ασφάλεια με όποιον πολίτη και να συζητήσετε ήταν κάτι που έλειπε και που ο πολίτης χρειάζεται, να ξέρει ότι αντί να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας σε ενδοκομματικούς, ή διακομματικούς ανταγωνισμούς προσπαθούμε από κοινού οι περισσότεροι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας.

Εγώ θα προσπαθήσω με τις δικές μου δυνάμεις όσο μπορώ να αυξήσω τις υπάρχουσες ελπίδες η Κυβέρνησή μας να τα καταφέρει και θα προσπαθήσω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μέχρι και σήμερα, αυτά τα δυο χρόνια, προσπάθησα. Άλλα τα κατάφερα, άλλα δεν μπόρεσα να τα καταφέρω.

Όμως, τι είναι να κάνουμε από εδώ έως τους επόμενους μήνες; Έχουμε ένα μειονέκτημα που ταυτοχρόνως μπορεί να γίνει και πλεονέκτημα. Έχουμε μπροστά μας λίγο χρόνο. Αυτό κανείς μπορεί να το εκτιμήσει ως μειονέκτημα και να πει ότι για πάρα πολλά πράγματα που η χώρα έχει ανάγκη δεν προλαβαίνουμε.

Ταυτοχρόνως, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο συγκεκριμένος χρόνος που έχουμε μπροστά μας, μας βοηθάει να είμαστε παρά πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που θα πούμε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Εγώ από τα πολλά που το Υπουργείο έχει μπροστά του επιλέγω να σας αναφέρω αυτά τα οποία δύνανται να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Όλα μπορούν να έχουν ένα χρονοδιάγραμμα. Σαφές χρονοδιάγραμμα, όμως, δεν μπορούν να έχουν όλοι οι πολιτικοί στόχοι και πάντως, είναι ακόμα δυσκολότερο να οριοθετήσεις τι μπορείς να κάνεις, ας πούμε, σε ενενήντα πέντε μέρες. Αναφέρω αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί λέμε όλοι μας ότι είμαστε Κυβέρνηση συγκεκριμένου σκοπού και ενός ορισμένου χρόνου.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να γίνει στον τομέα της υγείας και να ξεκινήσω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με κάτι που γίνεται σήμερα. Είχαμε υποσχεθεί ότι στα νοσοκομεία μας τις προμήθειες των φαρμάκων και σιγά-σιγά όλων των υλικών θα τις κάνουμε με ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Έγινε η πρώτη τον Ιούνιο και είχαμε ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Είχαμε 85% μείωση της δαπάνης για συγκεκριμένη δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο επώνυμο φάρμακο που βρίσκεται στο εμπόριο. Καταφέραμε από το 1.250.000 ευρώ, που ήταν τότε η προβλεπόμενη προμήθεια, να αγοράσουμε το υλικό με 220.000 ευρώ και αυτό είχε επαινεθεί. Θεωρήσαμε ενδεχομένως μια κατ’ εξαίρεση ενέργεια εκείνη. Εμείς θα κάνουμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε όλα, αλλά μας φάνηκε η τιμή πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Χθες, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάναμε και άλλους διαγωνισμούς και αύριο θα συνεχίσουμε. Όταν λέω αύριο, εννοώ αύριο, Τετάρτη. Προβλέπαμε, με βάση το τι μας κόστισε το 2010, να αγοράσουμε για τα νοσοκομεία μας φάρμακα με συνολική τιμή, με βάση τις τιμές του 2010, 9.300.000 ευρώ.

Τα αγοράσαμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με 615.000 ευρώ. Παρακαλώ παρά πολύ να καταχωρηθεί στα Πρακτικά αυτή η χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία.

Αύριο συνεχίζουμε με ηλεκτρονικές δημοπρασίες για να τελειώσουμε μέσα στο Νοέμβριο την αγορά φαρμάκων 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν παρακολουθήσουμε αυτή την εξέλιξη της δαπάνης – με μείωση 93,8%, παρακαλώ – κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αντιλαμβάνεστε ότι τα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 θα είναι κατά 93,8% μειωμένα. Είναι μια καλή στιγμή της ελληνικής διοίκησης. Είναι η πρώτη της να αγοράζει με ηλεκτρονικές δημοπρασίες και μια πηγή προβληματισμού για το τι γινόταν επί κάποιες δεκαετίες στη χώρα μας και έπρεπε να φτάσουμε εδώ και να έρθουν ορισμένοι άνθρωποι να δώσουν λύσεις.

Εγώ ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους Υφυπουργούς, τον Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για να προχωράμε τώρα, το Νοέμβριο του 2011, με αυτούς τους ρυθμούς.

Ακόμη, στο φάρμακο έχουμε καταγράψει ως υποχρέωσή μας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου την τρίτη υποκοστολόγηση από τη μέρα που αναλάβαμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα και εμείς αναλάβαμε αυτή την αρμοδιότητα την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, θέλουμε να γίνει πραγματικότητα μέσα στο Δεκέμβριο όχι η θέσπιση, αλλά η εν τη ουσία εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου των φαρμακοποιών. Τα έχουμε τελειώσει αυτά ως νομικές υποχρεώσεις και πρέπει να τα ολοκληρώσουμε και ως πολιτικές εφαρμογής μέσα στις επόμενες μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουμε ακόμα μια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Αυτά θα γίνουν τώρα. Ειδικά τον τελευταίο στόχο τον έχουμε ως στόχο του πρώτου τριμήνου του 2012, κατά τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Ωστόσο, θα προχωρήσουμε σε γρηγορότερη εφαρμογή.

Κυρίες και κύριοι, έχουμε παρακολουθήσει εδώ στην Αίθουσα την εξέλιξη της λειτουργίας του οργανισμού πρωτοβάθμιας υγείας, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή. Δεν έχω χρόνο για να σας πω τις ενέργειες που με τον κ. Κουτρουμάνη εβδομάδα-εβδομάδα κάνουμε.

Τώρα, σχετικά με κάτι που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Είχαμε πει ότι είναι ντροπή να περιμένουν άνθρωποι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ επί επτά χρόνια και τρεις μήνες, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Αναμονή επτά χρόνια και τρείς μήνες για να θεραπευτεί ένας ασθενής. Αντιληφθήκαμε ότι περνούσαν τα χρόνια, περνούσαν οι κυβερνήσεις, όλοι μιλούσαν για τις «λίστες ντροπής» του ΟΚΑΝΑ -που παρέμεναν οι ίδιες, όμως και αυξάνονταν και ο αριθμός των ασθενών που περίμεναν και ο χρόνος- αλλά κανένας δεν έδινε λύση.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι αυτό που το ΠΑΣΟΚ έλεγε από τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν το έκανε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία, είναι ώρα να το κάνουμε, να μεταφέρουμε αυτές τις δράσεις στα νοσοκομεία και έτσι να μπορέσουμε και να απελευθερώσουμε τα κέντρα των πόλεων – της Αθήνας, του Πειραιά – να βοηθήσουμε την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων, τους μικρούς εμπόρους, τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, τους όποιους δουλεύουν, εν πάση περιπτώσει, στα κέντρα των πόλεων, μεταφέροντας τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Η λίστα αναμονής στη Θεσσαλονίκη από τέσσερα χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα μήνα και επειδή κλείσαμε και τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά και τον ΟΚΑΝΑ στην Καποδιστρίου και τον ΟΚΑΝΑ στα Εξάρχεια – τώρα, στις 8 Νοεμβρίου – η λίστα αναμονής θα γίνει ένας μήνας και στην Αθήνα. Πότε; Μέχρι το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου, μέσα στις γιορτές.

Ακόμη, παρακολουθούμε τα θέματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μαζί με το Υπουργείο Εργασίας – ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη – ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και την υποστήριξη του έργου αυτού. Και αυτές οι διαδικασίες είναι διαδικασίες, όπως ελπίζουμε, του 2011. Εάν έχουμε δυστροπία των συμμετεχουσών εταιρειών με ενστάσεις και τα γνωστά σε όλους μας παρελκυστικά, θα πάμε σε διακρατική συμφωνία με χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε αυτή μέσα σε λίγες εβδομάδες να δώσει τον ανάδοχο με τις δικές της διαδικασίες. Εδώ είναι και μια προειδοποίηση στις δυστροπούσες εταιρείες που έχουν συνηθίσει τον ελληνικό λαό κάθε προσπάθεια να παρασχεθούν εγγυήσεις για μια διαφανή και αδέκαστη διαδικασία να καταλήγει σε πέντε, σε επτά χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί μια τέτοια ενέργεια.

Δεν θα παραλείψω να πω ότι έχουμε συγκεκριμένους με αριθμό στόχους για τη μείωση της δαπάνης, όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά και στα αναλώσιμα υλικά για το τρέχον έτος. Απ’ ό, τι δείχνουν οι απολογισμοί μας το Σεπτέμβριο, ό, τι υποσχεθήκαμε για 300 εκατομμύρια ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη και στη δαπάνη στα αναλώσιμα υλικά, μέσα στο έτος οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχω χρόνο να πω όσα οριοθετούνται χρονικά μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Θέλω, όμως, να διαλέξω ένα απ’ όλα αυτά για να αναφέρω. Ό, τι σας είπα έχει χρονοδιάγραμμα Νοεμβρίου του 2011, Δεκεμβρίου του 2011, Ιανουαρίου του 2012 και Φεβρουαρίου του 2012.

Κλείνω με κάτι τελευταίο. Δεν ξέρω πώς θα το ακούσετε, εγώ, όμως, θέλω να σας ενημερώσω ότι την προηγούμενη κυβέρνηση δύο φορές σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα ενημερώσει. Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές και με αυτό θέλω να κλείσω τη σημερινή μου ομιλία. Με ρωτούν: Όταν ένα νοσοκομείο, ή μια υγειονομική περιφέρεια, ή χώρα αγόραζε ένα υλικό πριν από κάποιο καιρό 5 εκατομμύρια και τώρα το αγοράζει 170.000, ή 200.000, τι σήμαινε αυτό για το παρελθόν; Τι μπορεί να σημαίνει ακόμα και για το παρόν σε παρά πολλές περιπτώσεις; Διότι τα φάρμακα είναι μια περίπτωση. Δεν αναφέρθηκα στα ορθοπεδικά υλικά, δεν αναφέρθηκα σε χίλια δύο άλλα υλικά που τα νοσοκομεία αγοράζουν. Τι γινόταν; Γιατί γινόταν; Τι γίνεται τώρα και τι μπορεί να γίνει;

Μπορούμε να κάνουμε παρά πολλές προσπάθειες στοχοθετημένα, όπως σας είπα. Όμως, χρειάζεται όλο το σύστημα ένα άλλο πρότυπο λειτουργίας. Έχουμε επιλέξει.

Σε δύο νοσοκομεία των Αθηνών, το Σισμανόγλειο και το Αμαλία Φλέμινγκ, καθώς και στο Νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού, που είναι ανώνυμη εταιρεία -αυτά τα τρία – θα καλέσουμε να καταθέσουν ενδιαφέρον ιδιωτικές κλινικές μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και μαζί με τα δύο ιδιόρρυθμα από πλευράς νομικού καθεστώτος νοσοκομεία της Αθήνας, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, θα δημιουργήσουμε ένα πρότυπο διοίκησης σε ανθρώπινο δυναμικό και σε προμήθειες υλικών και φαρμάκων.

Αν αυτό επιτύχει, χωρίς να αλλοιώσουμε τη νομική υπόσταση καθενός από τα ιδρύματα αυτά, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η επόμενη κίνηση θα είναι να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο το ΕΣΥ.

Κυρίες και κύριοι, αυτά είχα να σας πω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: