• Νοέμβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • RSS Δραστηριοτητα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
 • Αθλητισμος

 • Advertisements

27.11.2011: Real News

1. «Συμβατική» η 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκλογών κ. υπουργέ. Πόσο πίσω μπορεί να πάνε ;

 Λίγο πριν ή λίγο μετά δεν έχει σημασία. Ακούσατε τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να μιλά για «ενδιάμεση» κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία η μεταφορά της 19ης Φεβρουαρίου κάποιες εβδομάδες μετά. Άλλωστε, αντί τέλος Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται, το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα εξειδικεύει την απόφαση της 26ης – 27ης Οκτωβρίου πηγαίνει στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτά, όμως, θα τα ρυθμίσουν με βάση τη λογική τα τρία πολιτικά κόμματα με τον κ. Παπαδήμο. Μην ξεχνάτε πως είμαστε σε φάση πολιτικής συνεννόησης.

 2. Δεν φοβάστε όμως πως από τη μια οι εκλογές, από την άλλη οι υπογραφές, μπορεί να επιφέρουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση ;

 Το θέμα της υπογραφής, δηλαδή της συμφωνίας της Ν.Δ στα όσα έχει ανάγκη η πατρίδα, φαίνεται πως τελείωσε θετικά. Καταλαβαίνω, πως ο κ. Σαμαράς ευθυγραμμίστηκε με τις ανάγκες της χώρας αλλάζοντας γραμμή πλεύσης κι έτσι διευκολύνθηκε με την άρνηση υπογραφής. Ουδείς, όμως, πολίτης θα καταλάβαινε ή θα δικαιολογούσε τον κ. Σαμαρά, αν εξαιτίας του η χώρα κατέρρεε. Γι’ αυτό και ο ίδιος ευθυγραμμίστηκε με όσα οι περιστάσεις απαιτούσαν. Η στάση αυτή είναι επαινετέα κι όχι αφορμή για μικροκομματική κριτική.

 3. Για πολλούς, πάντως, κ. υπουργέ, ένα «φάντασμα» πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση Παπαδήμου, το «φάντασμα» της κυβέρνησης Ζολώτα. Η υπονόμευσή της, δηλαδή, εκ των έσω, κυρίως όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές.

 Τότε δεν ήμασταν υπό επιτήρηση, ούτε ζούσαμε με τα δάνεια των πολιτών της Ε.Ε. Σήμερα ζούμε από αυτά τα δάνεια, αφού οι αγορές δεν μας δανείζουν. Τότε η κυβέρνηση Ζολώτα σχηματίστηκε γιατί δεν υπήρχε αυτοδυναμία στη Βουλή, ενώ τώρα η συνεργασία έγινε για την αποφυγή της κατάρρευσης της πατρίδας μας. Γι’ αυτό ελπίζω τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να διασώσουμε την αξιοπιστία μας, όση μας έμεινε, και να στηρίξουμε αποτελεσματικά στην πράξη την κυβέρνηση Παπαδήμου.

 4. Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι «ειδικού σκοπού» ή θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές σε όλους τους τομείς;

 Είναι κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού. Δεν είναι όμως μια μονοθεματική κυβέρνηση. Οφείλουμε, πάντως, όλα τα υπουργεία να σταθμίσουμε τις νομοθετικές ή τις άλλες πολιτικές μας πρωτοβουλίες, με κριτήριο ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουμε τρία κόμματα. Π.χ. έχω εκκρεμές το θέμα της ένταξης των νέων γιατρών στις ειδικότητες. Περιμένουν έως και 11 χρόνια!!! Το πέρασα μία φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Θα το φέρω αυτή ή την επόμενη εβδομάδα και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν γίνει δεκτό θα προχωρήσω, καταθέτοντας το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

 5. Οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει μαζί με τη δανειακή σύμβαση να ψηφίσουν και το Μνημόνιο ;

 Δεν ξέρω τι εννοείτε ως Μνημόνιο, αλλά σας ενημερώνω πως ένα κείμενο υπογράφουμε, σε ένα κείμενο συμφωνούμε. Το κείμενο αυτό θα εμπεριέχει το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο. Με εκπλήσσει ότι υπάρχουν στο χώρο της πολιτικής κάποιοι που δεν γνωρίζουν ορισμένες στοιχειώδεις πλευρές των μεγάλων πολιτικών μας θεμάτων.

 6. Τη στάση του Αντώνη Σαμαρά με το θέμα των υπογραφών, πώς την κρίνετε ;

 Ήταν μια απόπειρα να στηριχθεί κάπου, μετά την ολόσωστη απόφασή του για συμμετοχή και στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Έπρεπε, όμως, από την αρχή να καταλάβουν οι συνεργάτες του, πως ορισμένα βασικά θέματα είναι εκτός αντιπαράθεσης. Άραγε, δεν κατενόησαν τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ; Τόσο ο Κοέλιο όσο και ο Ραχόι προσαρμόστηκαν δίχως τυμπανοκρουσίες στις ανάγκες και τις δραματικές περιστάσεις των χωρών τους.

 7. Πιστεύετε πάντως πως ήρθε η ώρα που και η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει» ;

 Δεν είναι σωστό να αναμειγνύομαι στα εσωτερικά της Ν.Δ. Τα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι η κινητικότητα στα κόμματα μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη. Ωστόσο, θα σεβαστώ ακόμη περισσότερο τη μεγάλη αυτή παράταξη γιατί συμμετέχουμε και τα δύο κόμματα εξουσίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

 8. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις επικείμενες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση «μεγάλος συνασπισμός» ή προγραμματικές συγκλίσεις με βάση κεντροδεξιά-κεντροαριστερά ;

 Η στόχευση της αποφυγής της κατάρρευσης και της επιστροφής στην ευημερία και την αξιοπιστία θα παραμείνουν και μετεκλογικά ζητούμενα. Οι συνιστώσες της απάντησης σε αυτά τα ζητούμενα είναι κατά μείζονα λόγο κεντρώες.

 9. Αλήθεια, συγκυβερνάτε με την ακροδεξιά, όπως δηλώνει ο κ. Καστανίδης ; Θεωρείτε ακροδεξιά τον ΛΑΟΣ και τον Γ. Καρατζαφέρη ;

 Ας θυμίσω κάτι που θεωρώ σημαντικό στο ερώτημά σας : θυμίζω σε όλους τον κ. Καρατζαφέρη να προτείνει, στον κ. Καραμανλή, τότε Πρωθυπουργό, να συνεργαστούν για τη διάσωση της χώρας, να ψηφίζει το Μνημόνιο το 2010, να καλεί τους κ.κ Σαμαρά και Παπανδρέου να συνεργαστούν για να γίνει ό, τι έγινε το Νοέμβριο. Νομίζω, πως είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν πως ο άνθρωπος αυτός σκέφτηκε με κριτήριο τις ανάγκες της χώρας.

 10. Κατά τη γνώμη σας, η κρίση θα οδηγήσει σε αναδιάταξη και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ; Γιατί αποτελεί αξίωμα στην πολιτική πως οι βίαιες αλλαγές στην οικονομία, επιφέρουν και βίαιες αλλαγές στην πολιτική τάξη…

 Είναι μια σοβαρή πιθανότητα οι ανακατατάξεις. Άλλες φορές έρχεται πολύ κοντά, άλλες απομακρύνεται. Εάν οι κυβερνήσεις συνεργασίας καταστούν κανόνας για κάποια χρόνια, αναμφίβολα οι οσμώσεις ανάμεσα σε στελέχη των κομμάτων θα διευκολυνθούν κατά πολύ.

  11. Στο ΠΑΣΟΚ επιμένετε ότι πρώτα θα πρέπει να δοθεί η έκτη δόση και να ακολουθήσουν οι εσωκομματικές διεργασίες για τη διαδοχή…

 Προφανώς και επιμένω. Θεωρώ πως έχω δείξει σταθερότητα και συνέπεια στις απόψεις μου. Κι εδώ το ζητούμενο είναι πασιφανές : εξ αντικειμένου προέχει η μη κατάρρευση της χώρας, που συνδέεται στενά με την καταβολή της 6ης δόσης, την ψήφιση του προϋπολογισμού και την έναρξη των διαδικασιών για τη σύναψη της συμφωνίας που θα εξειδικεύει την απόφαση της 26ης – 27ης Οκτωβρίου. Κι ακόμη, όλοι οι πολίτες αγωνιούν για την τύχη των εισοδημάτων και των οικογενειών τους. Δεν υπάρχει αυτές τις εβδομάδες χώρος για τίποτε άλλο.

 12. Οι όποιες εξελίξεις προκύψουν θα πρέπει να στηρίζονται κ. Λοβέρδο σε καθαρές λύσεις, όπως προβλέπει το Καταστατικό ;

 Μα δεν μπαίνω στη συζήτηση, αν δεν ξεπεραστεί η παρούσα εμπλοκή. Ούτε εμμέσως, ούτε δια της τεθλασμένης.

 13. Κάποιοι κάνουν λόγο για «δυαρχία». Ανεξαρτήτως πότε θα υπάρξουν εξελίξεις, σε θεωρητικό έστω επίπεδο, η «δυαρχία» συζητείται ;

 Οι περιστάσεις των εξελίξεων στις οποίες αναφέρεστε δεν είναι ακόμη γνωστές. Άρα, λόγω της συνθετότητας αυτής της εποχής ( το ΠΑ.ΣΟ.Κ πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά κυβέρνηση με άλλον Πρωθυπουργό, τρία κόμματα στην κυβέρνηση, κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης, μεταβατική κυβέρνηση κ.λπ. ) κάθε σχετική συζήτηση είναι βιαστική και δεν είναι δυνατό να καταλήγει σε εύστοχα και διαρκούς ισχύος συμπεράσματα.

 14. Οι όποιες εξελίξεις μετά την 6η δόση θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τον Πρόεδρο του κόμματός σας ή και από τις ανάγκες που εκτιμάται ότι υπάρχουν για την παράταξη ;

 Όλα θα συνεκτιμηθούν στον κατάλληλο χρόνο.

 15. Το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη σας πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς ; Τι πρέπει να γίνει ;

 Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι Κίνημα της κεντροαριστεράς που δοκιμάζεται σε περίοδο δραματικής κρίσης. Όλα είναι δύσκολα για μας. Από τη λογική των ταμπελών πρέπει να βρούμε αυτό που δεν έχουμε, δηλαδή τον πολιτικό λόγο με τον οποίο θα απευθυνθούμε κυρίως στα μεσαία οικονομικά στρώματα, τα οποία έχουν υποστεί, κατά κύριο λόγο, τις συνέπειες των πολιτικών μας. Αναζητείται ο πολιτικός μας λόγος επ’αυτού και όχι η ταμπέλα μας. Θέλω να ξέρετε πως παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στο σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει. Προφανώς, ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός συνδέεται και με τη στάση μου ως Υπουργού εν μέσω κρίσης.

 16. Η σημερινή ηγετική ομάδα αρκεί ή χρειάζονται και νέα πρόσωπα ;

 Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και νέα πρόσωπα. Όχι για να ξεγελάσουμε τον κόσμο πως είμαστε άλλοι από αυτούς που είμαστε, αλλά για να συνδεθούμε με τον κοινωνικό χώρο, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε τα τελευταία δύο δραματικά χρόνια.

   17. Πρόσκληση επιστροφής προς όσους έχουν φύγει ή έχουν αποστασιοποιηθεί το διάστημα του Μνημονίου, ενόψει των εξελίξεων και των εκλογών, πρέπει να γίνει ;

 Τα θέματα αυτού του είδους είμαι σίγουρος πως θα τεθούν, μόλις ανοίξουν οι διαδικασίες εξελίξεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σας θυμίζω, πως επί Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού, είχα κάνει προτάσεις συμμετοχής ορισμένων στελεχών που πρόσκειντο στον Γιάννη Δημαρά, στη διοίκηση του Ε.Σ.Υ, αλλά το αίτημά μου δεν έγινε τότε δεκτό.

 18. Δεν είναι μεγάλο το κυβερνητικό σχήμα ; Δεν είναι λογική η ολιγομελής σύνθεση της ιταλικής κυβέρνησης ;

 Άλλο Ελλάδα και άλλο Ιταλία εν προκειμένω. Η Ιταλία διαθέτει περιφερειακή διοίκηση αλλά και κεντρική διοίκηση καλού επιπέδου. Η χώρα αυτή εξαιτίας της καλής της διοίκησης έχει καταφέρει να κυβερνάται καλά και επί συνθηκών πολιτικής αστάθειας. Αντίθετα στην Ελλάδα οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί είμαστε κατά κύριο λόγο χειριστές. Όπου δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος, οι υπηρεσίες δεν δουλεύουν. Τα επιχειρήματα περί μικρού και ευέλικτου Υπουργικού Συμβουλίου είναι αβάσιμα και, για κάποιον που ξέρει την ελληνική διοίκηση, κείνται εκτός των αναγκών της χώρας.

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: